![](/media/lib/151/n-czarnadziura-3fa38b822de29679ca22c25a9dd83ff3.jpg)
Czarne dziury przyspieszają strumienie wodoru
9 lipca 2014, 08:02Naukowcom z University of Sheffield udało się rozwiązać jedną z zagadek ewolucji galaktyk. Zauważyli oni, że supermasywne czarne dziury znajdujące się w centrach niektórych galaktyk przyspieszają olbrzymie strumienie wodoru molekularnego wydobywające się z galaktyki. Jako, że wodór jest potrzebny do formowania się gwiazd, zjawisko powyższe ma bezpośredni wpływ na ewolucję galaktyk.
![](/media/lib/128/n-yosemite-7451da302f17eabcb1708ae87b8e6c30.jpg)
Lepsza ochrona kosztuje
6 listopada 2014, 13:06Eksperci z Wildlife Conservation Society, Uniwersytetu w Queensland i IUCN World Commission on Protected Areas (WCPA) wzywają do zwiększenia funduszy na obszary chronione. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika bowiem, że przeznaczenie na obszary chronione dodatkowych 46-76 miliardów dolarów rocznie pozwoli na zapewnienie na ich terenie optymalnej ochrony znajdującym się tam gatunkom roślin i zwierząt. Wymienione kwoty to zaledwie 2,5% światowych wydatków militarnych.
![](/media/lib/152/n-susza-0469d80fc5a0b02e8695c785b8402902.jpg)
Kalifornia traci wodę
20 marca 2015, 10:44NASA ostrzega, że stan Kalifornia szybko traci zasoby wody pitnej. Obecne zasoby wystarczą stanowi zaledwie na rok. Od 2011 roku stan traci około 14 800 kilometrów sześciennych wody rocznie. W basenach rzek Sacramento i San Joaquin łączna ilość wody w śniegu, sztucznych zbiornikach, glebie i wodach gruntowych jest obecnie o niemal 42 000 km3 wody mniej niż w roku 2014
![](/media/lib/224/n-pasjans-6b15acf7362dc9f07d27faa273184e2a.jpg)
Pasjans z reklamami
3 sierpnia 2015, 08:08Pasjans to jedna z najpopularniejszych gier produkcji Microsoftu. Teraz stała się ona polem doświadczalnym dla nowego modelu biznesowego firmy. W Windows 10 pasjans zyskał nowy wygląd kart, nowe rodzaje rozgrywki, nowe żetony i turnieje. Jednak największą zmianą jest dołączenie doń reklam wideo, które pojawiają się losowo pomiędzy rozdaniami
![](/media/lib/234/n-synophis-bicolor-6ee048d98db949d68e79c04ef99d8b3f.jpg)
Ukryta bioróżnorodność andyjskiego lasu mglistego
7 grudnia 2015, 13:15W lasach Andów odkryto nowego przedstawiciela rodziny połozowatych. Synophis zaheri, bo o nim mowa, mierzy 351-372 mm.
![](/media/lib/167/n-mrossa-ede32d67844510fdc4206999b719bc06.jpg)
Pingwiny na Półwyspie Antarktycznym mają się różnie
26 kwietnia 2016, 11:32Niewiele gatunków zwierząt doświadcza tak szybkich zmian środowiskowych, z jakim mają do czynienia pingwiny białookie, maskowe i białobrewe zamieszkujące Półwysep Antarktyczny. Półwysep ociepla się kilkukrotnie szybciej niż cała planeta, od połowy lat 20. XX wieku średnie temperatury wzrosły tam o... 6-7 stopni Celsjusza
![](/media/lib/91/n-neandertalczyk-f6e0774ebaa05a107b79c841d2af4333.jpg)
Umiejętność szycia ocaliła Homo sapiens
8 sierpnia 2016, 14:44Uczeni z kanadyjskiego Simon Fraser University znaleźli dowody sugerujące, że Homo sapiens przetrwał epokę lodową, gdyż wynalazł rodzaj kurtki z kapturem. Sztuka ta nie udała się neandertalczykom, przez co nie mogli oni odpowiednio się ogrzać.
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Nie taki wyrostek niepotrzebny
11 stycznia 2017, 11:19Uważany kiedyś za narząd szczątkowy wyrostek robaczkowy (uwypuklenie jelita ślepego) spełnia ważną rolę - stanowi rezerwuar dobroczynnych bakterii.
![](/media/lib/276/n-naczynie-z-rtn-8a5bcbfbbb0fdbfa9f9f0b85b93e6d99.jpg)
Naczynia z pnia mózgu reagują na CO2 inaczej niż naczynia z kory
10 maja 2017, 09:21Choć w innych częściach organizmu nagromadzenie produktów przemiany materii, np. zakwaszającego dwutlenku węgla, wywołuje rozszerzanie naczyń krwionośnych, tak by umożliwić dopływ większej objętości krwi, w pewnej części pnia mózgu dzieje się dokładnie na odwrót.
![](/media/lib/286/n-kawa-z-ciastkami-5222d4a21e41fa54f53f507e37e32fcc.jpg)
Przez kofeinę kawa zwiększa ochotę na słodycze
25 sierpnia 2017, 10:33Kofeina czasowo zmniejsza zdolność kubków smakowych do wykrywania słodyczy, przez co pokarmy i napoje wydają się mniej słodkie. To z kolei sprawia, że na takie właśnie produkty mamy większą ochotę.